Ihosta, intohimosta ja ikuisuudesta

Tatuoinnit ovat matkanneet jännittävän kulttuurihistoriallisen matkan rikollisten ja merimiesten keskuudesta joka kylän kuppilaan. Tällä hetkellä tatuoinnit kurkottelevat jo kohti tunnustettua taidemuotoa, mistä esimerkkeinä useat näyttelyprojektit eri puolella Suomea. Sääksmäellä, Voipaalan taidekeskuksessa, on 10.4.2016 asti esillä näyttely "I got you under my skin", jossa tatuointiteeman ympärille on kerätty monipuolinen kattaus ajatuksia herättävää taidetta. 

Hannaleena Heiska: Noodle bar, öljy, 2012

Näyttelyn kuraattori Petra Innanen kertoo, että hän hankki ensimmäisen tatuointinsa heti kun täytti 18. "Se on lohikäärme, joka on tätä nykyä vihreänharmaa läiskä", Innanen kertoo. Onko Hannaleena Heiska saanut idean omiin maalauksiinsa kollegansa vanhasta tatuoinnista? Hieno "Noodle bar" on vahva ja moderni tulkinta yhdestä vanhimmista tatuointimotiiveista.

Atelieri O. Haapalan pigmenttivedoksia.

Atelieri O. Haapalan upeat, nostalgiset kabinettikuvat saavat ansaitsemansa huoneen näyttelyssä. Kuvat tuovat näyttelyyn paitsi sitä ihan oikeaa, tatuoitua pintaa, myös kosketuksen burleski-kulttuuriin.

Pirjetta Branderin tilateos "Les Fleurs du Mal", 2012 ja tietokoneanimaatio "Flora", 2012.

Palkitsevinta näyttelyssä on kuitenkin se, että suurin osa teoksista on jotain ihan muuta kuin suoranaisesti tatuointeihin liittyviä kuvia. "Ihosta, intohimosta ja ikuisuudesta"-teema antaa mahdollisuuden käsitellä aihetta monelta eri kantilta. Olen kuitenkin sillä tavalla kummallisen aiheorientoitunut ja ahdasmielinen, että väännän väkisin jokaisen teoksen suoraan "ihon alle" vaikka siihen ei oikeastaan olisi mitään tarvetta. Pirjetta Branderin hieno tilateos "Les Fleurs du Mal" tuo kasviaiheistoa kuviin - no, nehän ne vasta suosittuja tatuointiaiheita ovatkin. Mutta miksi teos on Pahan kukkia? En pysty ahdistumaan kasvihuoneen vierellä, päin vastoin: alan haaveilla vastaavasta omalle pihalleni loistamaan talven pimeyteen!

Suvi Aarnio "Rakkaus", käsinkirjonta kankaalle, 2015.

Erityisesti ilahduin tavasta tuoda viittaus merimiehiin näyttelyyn: Suvi Aarnion käsinkirjotut työt "Usko", "Toivo" ja "Rakkaus" ovat hauskoja, ja sopivalla tavalla tarkoituksellisen naiiveja tähän tarkoitukseen.

Petra Innanen: "Collector", öljy, 2007. Yksityiskohta teoksesta.

Petra Innaselta on näyttelyssä lukuisia maalauksia, isoja ja pieniä, joissa seikkailevat värikylläisessä maailmassa kaikenlaiset myyttiset ja oudot aiheet. Suurikokoisin teos "Collector" esittää miestä, joka eläkkeelle jäätyään alkoi keräillä tatuointeja. Sitä vaan mietin, että millainen ihminen haluaa seitsemän pientä kääpiötä tatuoituna ihoonsa? Ei ainakaan kovin tosikko!

Maria Stereo: "Faithfulness", posliini, lasi, 2014.

Ikuisuuden teemaa töissään käsittelee Maria Stereo, joka kokoaa rikottuja posliiniesineitä aivan uudenlaisiksi sisällöiksi. Särkyminen ja rikkoutuminen eivät aina ole negatiivisia asioita, niiden kautta voi uudestisyntyä jotain toisenlaista.

Anssi Kasitonni: "Mr T", lasikuitu, valohartsi, 2014 ja taustalla "100% silver Beautiful", tina, salkku, 2016.

Näyttelyn nimekkäin taiteilija lienee Anssi Kasitonni, jonka 93 eri osasta koostuva "Valitut palat" teos muistuttaa, että kaikki on aina kiinni näkökulmasta: kun vaihdat paikkaa, näetkin ehkä jotain aivan muuta. Anssi Kasitonnin "Mr T" teos puolestaan tuo pienen henkäyksen gansterimeininkiä näyttelyyn ja vie ajatukset siihen, että joskus ammoisina aikoina tatuointeja oli vain vankilakundeilla.

"I got you under my skin" avaa hauskoja näkökulmia tatuointikulttuuriin ja sen liepeillä liehuvaan burleskiin. Jäin myös miettimään, miten "keräily" määritellään? Pitääkö keräilyn kohde olla mitattavissa tai säilytettävissä? Tatuointien ottaminen voi olla "keräilyharrastus" ja siinä mielessä jälkipolville armollinen, että perilliset eivät joudu ihmettelemään, mitä tekisivät miljoonalla postimerkillä tai sadoilla Barbie-nukeilla.

Ja kuinkas parta pukisikaan minua... Aika hyvin!

Voipaalan näyttelyssä on kyse leikkimielestä, ja siksi siellä tietenkin on hieno tintamareski, jossa voi asettaa itsensä kokonaan tatuoidun naisen kroppaan tai peilata burleskin hengessä, miltä näyttäisit parrakkaana. 

"I got you under my skin", Näyttely ihosta, intohimosta ja ikuisuudesta, 10.4.2016 asti, Voipaalan taidekeskus, Sääksmäki.

http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/kulttuuri_ja_vapaa-aika/voipaalan_taidekeskus/nayttelyt/

 

Seuraa meitä somessa