Lasi hurmasi Hyvinkään antiikkimarkkinoilla

Olin buukannut lauantain täyteen ohjelmaa, kunnes huomasin, että Hyvinkään antiikkimarkkinat eivät kestäkään koko viikonloppua, vaan ovat auki vain lauantain. Ei muuta kuin suunnitelmat uusiksi. Sain nipistettyä lauantaiaamusta muutaman vapaatunnin ja ajaa hurautimme miehen ja pojan kanssa Hyvinkäälle. Emmekä turhaan.

Lasiesineiden runsas ja laadukas tarjonta kiinnitti messuilla huomiota. Kuvassa Kumelan ja Karhulan lasia.

 

Messut pidetään vanhan villatehtaan viehättävässä miljöössä. Itse messuhalli oli suuri ja osastot väljästi sijoitetut. Eipä tarvinnut minunkaan pelätä kassini kanssa kaatavani lasivaaseja tai maljakoita. Myyjiä oli mielestäni paljon ja yleisöäkin ihan mukavasti. Paikalla oli paljon yksityisiä myyjiä, joilla oli tarjolla paljon omia aarteita. Iloinen yllätys oli messujen ruokatarjonta, poikani herkutteli kahvion lohikeitolla ja itse sorruin paikanpäällä paistettuun korvapuustiin. Haluaisin rohkaista ottamaan messuille mukaan myös lapsia. Poikani löysi sieltä paljon kiinnostavaa ja niin myös uusi sukupolvi löytää vanhan tavaran ilon.

Vanhat peltipurkit valloittavat minut aina. Tässä hyvää rekvisiittaa lasten kauppaleikkeihin.
Kannattaa ottaa lapsikin mukaan messuille. Vanhat vedettävät lelut kiinnostivat Matias-poikaani. Leppäkerttu 30 euroa, yksityinen myyjä.

 

Elektroniikkapelit tuovat mieleen oman lapsuuteni.
Yksi omituisimpia esineitä oli pienen sähköiskun antava Gustave Trouven (1839-1902) suunnittelema Appareil Trouve.

 

Lasten keinutuoli Osto- ja myyntiliike Oivallus
Yksi poikani 6v suosikki "veturipullo", jonka on suunnitellut Riihimäen lasille Erkkitapio Siiroinen 1970-luvulla.

 

Vaikka olen mielestäni jo melkoinen messukonkari, olin tehnyt alkeellisen virheen ja unohtanut ottaa käteistä mukaan. Asiakkaana pohdin sitä, miten tärkeää kauppiaiden olisi ottaa messuilla käyttöön maksukortti- tai mobilepay. Antiikin ja vanhan tavaran osto tapahtuu monessa tapauksessa tunteella ja kauppa on hyvä saada päätökseen heti. Jos asiakas joutuu lähtemään nostamaan rahaa läheiselle automaatille (joka harvoin on ihan lähistöllä) hän saattaa tulla toisiin aatoksiin eikä palaa koskaan takaisin.

Mieheni oli onneksi mukana, joten en joutunut poistumaan tyhjin käsin paikalta. Tosin mietin erästä ostosta liian pitkään ja joku toinen onnekas ehti ostaa sen nenäni edestä. Ihan omaa syytäni.

Nämä Paratiisiastiat olisin halunnut, mutta mieheni sanoi "kierretään vielä". Ei olisi kannattanut, kun tulin hakemaan niitä, ne olivat jo toisen kädessä.
Franckin Finelille suunnittelemat astiat 15-25 euroa, yksityinen myyjä.
Nanny Stillin Sulttaani karahvi ja lasit, yksityinen myyjä.
Gunnel Nymanin munankuori. Niin yksinkertainen ja kaunis. 900 euroa. Yksityinen myyjä.
Tiesitkö, että Hilkka-Liisa Ahola on suunnitellut myös koristeita lasiin? Tässä Kaj Franckin maljakko, jonka koristeen on suunnitellut Hilkka-Liisa Ahola, Nuutajärven lasi, 350 euroa, Fifty Sixty.
Apteekkipullot 20-25e /kpl, yksityinen myyjä.
Olen keräillyt yksi kerrallaan kirpputoreilta näitä Tapio Wirkkalan jälkiruokalaseja. Fifty Sixtyn osastolla niitä oli myynnissä sekä koko- että hohtovärjättynä. Kuvastossa lasia löytyy vuosina 1959-69.
Kupittaan saven kaunis salkkari.60 euroa.
Kaunis vanha kapiokirstu vuodelta 1844 on peräisin Virroilta. Huomaa kauniit ootraukset arkun ulkopuolella. Yksityinen myyjä.
Messutarjonta oli todellakin moninaista.
Lasinkeräilijän blogin pöydästä löytyivät nämä pienet lasikipot, joille emme keksineet suunnittelijaa tai valmistajaa. Tunnistatko sinä kenen nämä voisivat olla?

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa