Naiskuvia ja taiteilija niiden takana

Yksi aarteistani on nuorta tyttöä kuvaava kaunis keramiikkaesine.  Siinä on kuvattuna kultahiuksinen, herkin viivoin koristeltu neito.  Äitini oli ostanut sen Hietalahden kirpputorilta joskus 1990-luvulla, muistan hänen sanoneen, että muistutin tuolloin koristetta esittävää tyttöä. Nyt keramiikkakulho on siirtynyt teini-ikäisen tyttäreni huoneeseen. Mielestäni tyttö muistuttaa nyt vuorostaan häntä.

Esine on valmistettu monessa vaiheessa. Se on poltettu kaksi tai kolme kertaa, sitten lasitettu ja lopulta kullattu.

Myöhemmin aloin selvittää tekijää, joka piiloutuu salaperäisen kirjainyhdistelmän RRK taakse. Selvisi, että kysessä oli Raija Rauanheimo-Kojonen (1923-1989), joka on tunnettu nimenomaan naishahmoja kuvaavista rintakoruista ja tuhka-astioista. Viipurissa syntynyt upseeriperheen tytär Raija valmistui taideteollisuuskoulusta mallipiirustusosastolta vuonna 1946 ja suoritti mainosgraafikon tutkinnon vuonna 1962.

Hän aloitti 1940-luvulla rintakorujen, matkamuistojen ja tuhka-astioiden valmistuksen yhdessä sisarensa keramiikkaosastolta valmistuneen Pirjo Rauanheimon sekä aviomiehensä Kalevi Kojosen kanssa. He näyttivät varhaisia töitä eräälle asiantuntijalle, joka rohkaisi nuoria yrittäjiä: "Valmista enemmän ja toimita myytäväkseni, teen sinusta vielä kuuluisan!" Tästä innostuneena perustettiin Falco- niminen yritys. Se oli varsinainen perheyritys,  sillä keittiön pöydän ympärillä oli alussa myös naisten isä, eversti Uljas Rauanheimo sekä muita sukulaisia valmistamassa esineitä tyttärien apuna.  Nimensä yritys sai sattumalta, taiteilijatar laittoi sormensa eläinopin kirjaan ja se osui haukan (falco) kohdalle.

Paitsi toimelias graafikko ja yrittäjä, hän oli myös perheenäiti. "Viuka"-nimisen lehden artikkelissa kerrotaan taiteilijan arjesta hauskasti, miten hän työskenteli toista lasta odottaessaan viimeiseen saakka: heitti ensin yrityksen ostajana, managerina ja agenttina toimineen miehensä autolla asemalle ja vasta sen jälkeen kaarsi autollaan synnytyssairaalaan.

Raija Rauanheimoa kuvailtiin punatukkaiseksi, suurisilmäiseksi, pystynenäiseksi, pisamaiseksi ja eläväiseksi taiteilijattareksi. Aivan kuin tässä rintakorun naishahmossa. Kuva: Terttu Kukkonen.
Ystävykset. Kuva Sanna Oksa.

Alussa yritys toimi kodin tiloissa, mutta siirtyi sittemmin suurempiin tiloihin, 82 neliöiseen kellaritilaan Haagaan. Yrityksessä työskenteli "Viuka"-lehden jutun mukaan viitisentoista vapaata taiteilijaa 1950-luvulla.  Tuolloin yrityksen päämyyntiartikkelit olivat mm. turisteille suunnattuja esineitä kuten esimerkiksi turistikohteiden nimellä varustettuja tuhkakuppeja, lisäksi valmistettiin maljakoita, kahvikuppeja ja coctailtarjottimia.

Rauanheimo on jäänyt tunnetuimpien naiskeraamikkojen varjoon. Ja aivan suotta.

 

Erityisen upeita olivat Rauanheimo-Kojosen keramiikkakorut mm. rintaneulat ja soljet. Kuva: Marjo Erkkilä
Kuva: Marjo Erkkilä

 

Ylläoleva geometrinen lautanen on hieman erilaisempaa Rauanheimo-Kojosta. Kuva: Marianne Vanikka
Kuvattu Billnäsin messuilla T.mi Tuomo Oinosen osastolla

 

Naishahmojen ohella linnut ja lintuhäkkiteema toistui usein taiteilijan töissä. Kuvattu Billnäsin messuilla/ T.mi Tuomo Oinosen osastolla.
Kuvattu Billnäsin messuilla/ T.mi Tuomo Oinosen osastolla.

 

Rauanheimo-Kojosen työt olivat myös hyvin jäljiteltyjä. Hänen tyyliään ihailtiin ja Falcon naishahmoja käytettiin harrastelijaposliinimaalareiden esikuvina, niitä jopa kopioitiin yksi yhteen avoimesti. Aiemmassa blogissani kerron, miten tuolloin amatöörimaalarit laittoivat töihin omat nimikirjaimensa ja yliviivasivat pohjana olleen esimerkiksi Arabian tai Kupittaan tehtaan lautasen leiman tai merkinnät yli.

 

Poikkeuksellisen kiinnostava on tämä Pau nimimerkin taakse kätkeytyvän kuvan tausta. Siinä on yliviivattu Arabian leima, mutta kirjoitettu taakse Falco. Kyse on Rauanheimo-Kojosen tyylisestä esineestä. Syitä voi olla useita. Oliko kyse mahdollisesta Pau- nimimerkin taakse kätkeytyvän Falcolla työskennelleen taiteilijan harjoitustyöstä, joka sodan jälkeisen materiaalipulan vuoksi tehtiin eri tehtaan lautaselle? Kuva: Maaret Elina Sihvonen
Kuva: Maaret Elina Sihvonen

 

Tässä puolestaan vaaleanpunainen työ on Rauanheimo-Kojosen, kellertävässä ei ole nimikirjoitusta, esineen takana vain massaan painettu K-kirjain. Kyse on joko erittäin taitavan amatöörin työstä tai sitten Falcolla työskennelleen maalarin signeerattomasta harjoitustyöstä. Kuva: Iiro Ratinen
Rauanheimo-Kojonen signeerasi työnsä RRK, Raija Kojonen-Rauanheimo, Raija Rauanheimo-Kojonen tai pelkkä Raija Kojonen. Kuva Tiina Aaltonen
Merkitsemistavat vaihtelivat melko tavalla. Osassa tuotteita pelkkä Falco tai signeeraus, joissain myös signeeraus, nimilaatta, tehtaan merkki ja teksti Handmade in Finland Kuva: Tiina Kaappa
Kuva: :Irma Kaukinen
Falco valmisti myös viehättäviä pikku figuurihahmoja. Kuvattu Billnäsin messuilla/ T.mi Tuomo Oinosen osastolla.

Rauanheimo-Kojosen töitä voi todennäköisesti löytää myös ulkomailta, Olympialaisten aikaan niitä myytiin paljon turisteille, pyrittiin kansainvälisille markkinoille ja vientiä oli 20 eri maahan. Helsingin Sanomien muistoartikkelin mukaan työntekijöitä oli "ajanmittaan kuutisenkymmentä ja kansainväliseen myyntiin tuotettiin satoja keramiikka-aiheita."

Rauanheimo-Kojosen töitä oli esillä taideteollisissa näyttelyissä, sekä messuilla eri maissa, Toronton maailmannäyttelyssä Rauanheimo-Kojosen työt hurmasivat japanilaiset, jotka ihastelivat hänen perinteistä kiinalaista sokeriväripiirräntää muistuttavaa teknikkaansa. Myöhemmin taiteilijaa viehättivät mm. bysanttilaiset aiheet: kupolit, kirkkoaiheet sekä ristikorusarjat.

Kuva: Tiina Aaltonen
1950-luvun lopulla taiteilijalla alkoi mietiskelyn ja henkisyyden kausi. Kuva: Tiina Kaappa
Tämän bysanttilaishenkisen keraamisen korun takana lukee Hand made in Finland by Raija Rauanheimo Falco
Tyylillisesti tämä Falcon kukka viittaisi 1960-lukuun. Kuva: Jonas Forth
Tässä Falcon valmistamassa keramiikkaperhosessa on Rut Brykin henkeä. Kuva: Jonas Forth

 

Lähteet:

"Viuhka"-nimisessä lehdessä artikkeli "Eräs tarmokas taiteilija" niminen  Raija Rauanheimo-Kojosesta vuodelta 111/953

HS Muistokirjoitus taiteilija Raija Rauanheimo-Kojosesta 13.1.1990

 

PS. Tiedon kartuttaminen taiteilijasta ei ollut aivan helppoa, esimerkiksi suurteos "Taidekeramiikka Suomessa" jättää Rauanheimo-Kojosen ja Falcon mainitsematta. Mikäli teillä lukijoilla on kuvia ja tietoja Raija Rauanheimosta ja Falcosta, otan niitä mielelläni vastaan. Olisi mielenkiintoista valoittaa tätä naistaiteilijaa hieman laajemminkin. Voitte olla yhteydessä Antiikki&Design lehden toimitukseen. Kiitokset Pelastakaa vanhat esineet-ryhmän jäsenet Jonas Forth sekä fiftysixty liikkeen Tiina Kaappa.

Katja Weiland-Särmälä

Katja Weiland-Särmälä on väitöskirjaa tekevä taidehistorioitsija ja historioitsija sekä löytöretkeilijä kauneuden, designin ja taiteen maailmassa.

Seuraa meitä somessa