Yksi aarteistani on nuorta tyttöä kuvaava kaunis keramiikkaesine. Siinä on kuvattuna kultahiuksinen, herkin viivoin koristeltu neito. Äitini oli ostanut sen Hietalahden kirpputorilta joskus 1990-luvulla, muistan hänen sanoneen, että muistutin tuolloin koristetta esittävää tyttöä. Nyt keramiikkakulho on siirtynyt teini-ikäisen tyttäreni huoneeseen. Mielestäni tyttö muistuttaa nyt vuorostaan häntä.
Myöhemmin aloin selvittää tekijää, joka piiloutuu salaperäisen kirjainyhdistelmän RRK taakse. Selvisi, että kysessä oli Raija Rauanheimo-Kojonen (1923-1989), joka on tunnettu nimenomaan naishahmoja kuvaavista rintakoruista ja tuhka-astioista. Viipurissa syntynyt upseeriperheen tytär Raija valmistui taideteollisuuskoulusta mallipiirustusosastolta vuonna 1946 ja suoritti mainosgraafikon tutkinnon vuonna 1962.
Hän aloitti 1940-luvulla rintakorujen, matkamuistojen ja tuhka-astioiden valmistuksen yhdessä sisarensa keramiikkaosastolta valmistuneen Pirjo Rauanheimon sekä aviomiehensä Kalevi Kojosen kanssa. He näyttivät varhaisia töitä eräälle asiantuntijalle, joka rohkaisi nuoria yrittäjiä: "Valmista enemmän ja toimita myytäväkseni, teen sinusta vielä kuuluisan!" Tästä innostuneena perustettiin Falco- niminen yritys. Se oli varsinainen perheyritys, sillä keittiön pöydän ympärillä oli alussa myös naisten isä, eversti Uljas Rauanheimo sekä muita sukulaisia valmistamassa esineitä tyttärien apuna. Nimensä yritys sai sattumalta, taiteilijatar laittoi sormensa eläinopin kirjaan ja se osui haukan (falco) kohdalle.
Paitsi toimelias graafikko ja yrittäjä, hän oli myös perheenäiti. "Viuka"-nimisen lehden artikkelissa kerrotaan taiteilijan arjesta hauskasti, miten hän työskenteli toista lasta odottaessaan viimeiseen saakka: heitti ensin yrityksen ostajana, managerina ja agenttina toimineen miehensä autolla asemalle ja vasta sen jälkeen kaarsi autollaan synnytyssairaalaan.
Alussa yritys toimi kodin tiloissa, mutta siirtyi sittemmin suurempiin tiloihin, 82 neliöiseen kellaritilaan Haagaan. Yrityksessä työskenteli "Viuka"-lehden jutun mukaan viitisentoista vapaata taiteilijaa 1950-luvulla. Tuolloin yrityksen päämyyntiartikkelit olivat mm. turisteille suunnattuja esineitä kuten esimerkiksi turistikohteiden nimellä varustettuja tuhkakuppeja, lisäksi valmistettiin maljakoita, kahvikuppeja ja coctailtarjottimia.
Rauanheimo-Kojosen työt olivat myös hyvin jäljiteltyjä. Hänen tyyliään ihailtiin ja Falcon naishahmoja käytettiin harrastelijaposliinimaalareiden esikuvina, niitä jopa kopioitiin yksi yhteen avoimesti. Aiemmassa blogissani kerron, miten tuolloin amatöörimaalarit laittoivat töihin omat nimikirjaimensa ja yliviivasivat pohjana olleen esimerkiksi Arabian tai Kupittaan tehtaan lautasen leiman tai merkinnät yli.
Rauanheimo-Kojosen töitä voi todennäköisesti löytää myös ulkomailta, Olympialaisten aikaan niitä myytiin paljon turisteille, pyrittiin kansainvälisille markkinoille ja vientiä oli 20 eri maahan. Helsingin Sanomien muistoartikkelin mukaan työntekijöitä oli "ajanmittaan kuutisenkymmentä ja kansainväliseen myyntiin tuotettiin satoja keramiikka-aiheita."
Rauanheimo-Kojosen töitä oli esillä taideteollisissa näyttelyissä, sekä messuilla eri maissa, Toronton maailmannäyttelyssä Rauanheimo-Kojosen työt hurmasivat japanilaiset, jotka ihastelivat hänen perinteistä kiinalaista sokeriväripiirräntää muistuttavaa teknikkaansa. Myöhemmin taiteilijaa viehättivät mm. bysanttilaiset aiheet: kupolit, kirkkoaiheet sekä ristikorusarjat.
Lähteet:
"Viuhka"-nimisessä lehdessä artikkeli "Eräs tarmokas taiteilija" niminen Raija Rauanheimo-Kojosesta vuodelta 111/953
HS Muistokirjoitus taiteilija Raija Rauanheimo-Kojosesta 13.1.1990
PS. Tiedon kartuttaminen taiteilijasta ei ollut aivan helppoa, esimerkiksi suurteos "Taidekeramiikka Suomessa" jättää Rauanheimo-Kojosen ja Falcon mainitsematta. Mikäli teillä lukijoilla on kuvia ja tietoja Raija Rauanheimosta ja Falcosta, otan niitä mielelläni vastaan. Olisi mielenkiintoista valoittaa tätä naistaiteilijaa hieman laajemminkin. Voitte olla yhteydessä Antiikki&Design lehden toimitukseen. Kiitokset Pelastakaa vanhat esineet-ryhmän jäsenet Jonas Forth sekä fiftysixty liikkeen Tiina Kaappa.