Vesiklosetti, jääkaappi ja muita jugendin ihmeitä

Riikan Jugendmuseo – tai Art Nouveau-museo, kuten sitä englanninkielellä mainostetaan – on museona suhteellisen uusi: se on avattu vuonna 2009. Rakennus on valmistunut vuonna 1903 latvialaisen arkkitehdin Konstantīns Pēkšēnsin yksityiseksi taloksi, ja nykyinen museo sijaitsee arkkitehdin asunnossa rakennuksen alakerrassa. 

Konstantīns Pēkšēnsin suunnittelema rakennus Riikassa on jugendin koristeellista tyyliä parhaimmillaan. Rakennus valmistui vuonna 1903.

Asunto on restauroitu entiseen loistoonsa, ja aivan erityisesti museossa kiinnittääkin huomiota huonetilojen koristeluun. Kaikki sisäpintojen koristelut on maalattu uudelleen alkuperäisten mallien mukaisesti, aiheena Latvian luonto.

Kattojen ja seinien koristemaalaukset ja kipsikoristeet on kunnostustöiden yhteydessä palautettu asuntoon. Tässä upea stucco-koriste katossa toistaa seinän päivänkakkara-teemaa.
Latvian luonto ja värimaailma on läsnä myös ruokailusalin koristeissa.

Asunto on sisustettu runsaalla kädellä. Arkkitehti Konstantīns Pēkšēnsin irtaimistoa ei ole säilynyt, mutta asunto on saatu näyttämään 1900-luvun alun varakkaalta kodilta. Riikassa saksankielisen Euroopan vaikutus on voimakas ja myös Riikan jugend on leimallisesti keskieurooppalaista: runsasta ja kiemuraista.

Illalliskattaus jugendmuseossa.
Soma veitsiteline kiinnittää huomion kattauksessa, samoin upeasti kirjailtu pöytäliina.

Talon julkisivussa kiinnittää tietenkin huomiota parvekkeisiin, torneihin ja erkkereihin. Arkkitehdin omassa huoneistossa kulmaerkkeri toimi upeana, valoisana tilana, jossa viherkasvit viihtyivät. Tilaa rajaa harvinaisen kaunis kehys. Asunnon kiinteät kalusteet, kuten tämä puukehys, lattiat, ovet, lämmitysjärjestelmät ja ikkunat ovat säilyneet alkuperäisinä.

Houkuttelevan kaunis erkkeri, joka on sisustettu ajalle tyypillisillä viherkasveilla.
Makuuhuoneen nurkkaus, jonne on sijoitettu kaksi kaunista asua. Makuuhuone oli jugendin aikaan ehdottomasti yksityisaluetta, sinne eivät vieraat päässeet.

Hauskinta Riikan jugendmuseossa on bongailla arkeen liittyviä pieniä yksityiskohtia ja silloin uusia keksintöjä. Vesivessat ja kylpyhuoneet saapuivat taloihin 1800-luvun lopussa ja ne yleistyivät nopeasti 1900-luvun alussa. Tässä 1903 valmistuneessa talossa oli jo molemmat.

Vesivessa, ylellisyys 1900-luvun alussa.

Emil Wikströmin Visavuoressa on samanlainen jääkaappi kuin Riikan museossa: sellainen oikea JÄÄkaappi! Jääkaapissa on säiliö jäitä varten, jäät pitävät kaapin ja ruuat kylminä. Kun jäät ovat sulaneet lasketaan vesi pois, ja lisätään uudet jäät!

Ihan oikea jääkaappi, johon tarvittiin oikeita jäitä pitämään kaappi kylmänä.
Keittiön komerosta löytyy mm. upeita jäniksen muotoisia pateevuokia.

Riikan jugendmuseon ehdottomasti mieleenpainuvin tila on kuitenkin tämän suuren kerrostalon portaikko: sen kiemuroita ja kaarevia muotoja katsellessa melkein pyörryttää. Huikeat koristemaalaukset on todennäköisesti suunnitellut Latvian kansallistaiteilija, Janis Rozentals, jolla oli asunto rakennuksen ylimmässä kerroksessa. Museo itse mainostaa portaikkoa yhtenä Euroopan kauneimmista – enkä voi vastaankaan väittää.

Uskomaton portaikko, jonka koristemaalaukset on suunnitellut taiteilija Janis Rozentals.
Yksityiskohtien runsautta, käytävällä rivissä kauniita hattuja.

Riikan jugendmuseota vastapäätä löytyy muuten yksi Riikan viehättävimmistä kahviloista, jossa voi nauttia taidekirjojen ja ihastuttavan interiöörin keskellä hurmaavat kakkukahvit...

Museokierroksen jälkeen on mukava hengähtää kakkukahveilla. Riikan yksi mieleenpainuvimmista kahviloista löytyy ihan Jugendmuseota vastapäätä.

http://www.jugendstils.riga.lv/eng

Seuraa meitä somessa