Memento mori Amsterdamissa

Jos viettää kiireisen viikonloppuloman Amsterdamissa, tehokas katsaus kaupungin antiikkimarkkinoille on Antiekcentrum. Se on yli 50 kauppiaan muodostama liiketila kantakaupungissa. Lähes 2 000 neliön tilassa on tarjolla antiikkia kaikissa materiaaleissa ja muodoissa, samaten designia, vintagea, kuriosaa ja sisustustavaraa, mitä vain, ja tiskin alta varmasti lisää. Tavaraa on kuulemma oli kymmenen tuhannen esineen verran.

Ei siis ihme, että paikka on Hollannin suurin antiikkimarkkinoiden keskittymä.

Tästä aukeaa tavarataivas antiikin, desinin ja kaiken sen välillä olevan ystävälle.

Menen paikkaan heti, kun se aukeaa klo 11, ja olen pitkään ainoa asiakas. Monta kauppiastakaan ei ole vielä paikalla. Hiljalleen väkeä alkaa tulla. Katselen sivusilmällä, kuinka eräs lapsiperheen isä yrittää keskittyä vanhaan kiinalaiseen posliiniin – vaimolla näyttää olevan aasialainen tausta, mutta eihän siitä mitään tule. Lapsi vaatii jatkuvasti huomiota osakseen. Onneksi olen tällä kertaa liikkeellä yksin.

Norsunluusta tehtyjä memento mori -esineitä 1600-ja 1700-luvulta, 2 900-4 900 e / kpl.

Paikka ei ole ulkoisiltaan puitteiltaan mitenkään huikea, matala suuri tila katutasossa, esineet enimmäkseen lasitvitriineissä. Mutta eipä se haittaa, sillä pääasia, myytävät esineet lumoavat, ja niitä tuntuu jatkuvan loputtomiin. Välillä tila vitriinien välissä käy kapeaksi, eikä reppu selässä kannata kääntyillä äkkinäisesti. Hengästyttää, mutta se on henkistä laatua.

Art deco -teeastiasto noin vuodelta 1935, hinta 145 e.

Bongaan kotimaista designia, mutta se ei nyt innosta muuta kuin nopean vilkaisun verran. Huomion vie eurooppalainen antiikki, jota löytyy 1600-luvun barokista lähtien, kuten memento mori -esineitä, tarjolla on myös runsaasti kiinalaista antiikkia, varsinkin posliinia, jota Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian alukset toivat 1600-luvulta lähtien. Myös eurooppalainen aistikas ja loistelias art nouveau ja art deco on aivan mahtavaa.

Hollantilaista Delftin fajanssia, hinnat 35-120 e / kpl.

Sen verran pitää suomalaista designia kuitenkin hehkuttaa, että se on kansainvälistä huippua. Se erottuu muusta saman ajan eurooppalaisesta muotoilusta, ja ilman kansallista uhoa, mielestäni edukseen.

Bambun jäljitteleminen oli muotia 1920-luvulla, ja tämä nätti pikku peili maksoi noin 50 e.

Vaikka kyse on markkinapaikasta, vierailua antiikkikeskuksessa voi pitää jopa yhdenlaisena museokäyntinä, jollaiset ovat useimmille Amsterdamin-kävijöille pakollisia. Esineistö ei tietenkään ole kulttuurisesti yhtä edustavaa tai systemaattisesti esitelty kuin museoissa, mutta se silti kertoo innostavalla tavalla satojen vuosien aikana vaikuttaneista tyyleistä ja eurooppalaisen esinekulttuurin huikeasta perinteestä. Kyllä sellainen paikka on visiitin jos toisenkin arvoinen. Itse ainakin aion vielä palata sinne.

Muuten, memento mori on latinaa ja tarkoittaa suomeksi: muista kuolevaisuutesi. 

Timo Sarpanevan Orkidea-maljakon olisi saanut alennuksella, 595 e (ennen alennusta 695 e).

Antiekcentrum, Elandsgracht 109, 1016 TT, Amsterdam, www.antiekcentrumamsterdam.nl

Antti Kaijalainen

Antti Kaijalainen on Antiikki & Design -lehden toimittaja. Hän on kiinnostunut antiikista ja designista sekä kaikista niiden väliin jäävistä kiinnostavista esineistä.

Seuraa meitä somessa