Stockholms Auktionsverk aloitti Suomessa

Vuonna 1674 perustettu huutokauppatalo Stockholms Auktionsverk piti avajaiset lokakuun viimeisenä iltana Eteläranta 14:n piharakennuksessa. Uuden yrityksen kauppa käydään kuitenkin netissä.

Eteläranta 14:n sisäpiha on tunnelmallinen paikka aivan Helsingin keskustassa.

Talon johto on Tukholmassa, mutta Helsingissä toimintaa vetävät pitkän linjan asiantuntijat Helena Laakso (taide) ja Dan von Kosküll (design), jotka ovat tuttuja Bukowskisilta.

Taideasiantuntija Helena Laakso ja designin ekspertti Dan von Kosküll.

Avajaisissa oli esillä muutamia esimerkkejä sellaisesta taiteesta ja esineistöstä, jota tämän huipputalon tarjonnassa tullaan näkemään. Albert Edelfeltin maalaus on muunnelma Lapsen ruumissaatto -teoksesta. Edelfelt-tuntija ja Porvoon museon johtaja Marina Catani kertoi avajaisissa, että eräs amerikkalainen keräilijä ihastui siihen nähtyään teoksen Pietarissa. Maalaus oli kuitenkin hyvin iso ja aihe synkkä, joten hän tilasi taiteilijalta pienemmän ja valoisamman version. Tässä maalauksessa ruumisarkku on poistettu ja äidin sylissä on vauva, jonka kastajaisiin perhe on matkalla. 
Stockholms Auktionsverk odottaa myös pääsevänsä levittämään suomalaisen designin ilosanomaa maailmalle. Timo Sarpanevan isokokoiset lasiteokset olivat siitä esimerkkeinä. 

Albert Edelfeltin maalaus kuvaa lapsen kastajaismatkaa.
Timo Sarpanevan lasiteos oli avajaisten värikkäitä designhelmiä.

Perinteikäs, arvovaltainen Stockholms Auktionsverk koki varmasti historiansa suurimman yllätyksen, kun sen 2014 osti tanskalainen suuri nettihuutokauppatalo, Lauritz.com, jonka on perustanut ruotsalaissyntyinen mutta tanskalaistunut Bengt Sundström.  Hän piti avajaisissa innoittuneen puheen: Suomeen tulo oli  looginen askel ja euron ansiosta helppoa. Myös suomalaisella designilla Sundström näki lupaavat markkinat

Lauritz.comin perustaja ja omistaja Bengt Sundström piti avajaispuheen.

Lauritz.comin asiakkaat tulevat 200 maasta, ja myös kaikki Stockholms Auktionsverkiin myyntiin tulevat esineet näkyvät Lauritz.comin uutisvirrassa. Yrityksen toimitusjohtajana kesään saakka työskennellyt Bengt Sundströmin aviopuoliso, tanskalainen Mette Rode Sundström kertoi, että Lauritz.comin myynnistä huomattava osa tulee vintagesta, joka merkitsee ennen kaikkea huonekaluja. 

Punahiuksinen Mette Rode Sundström oli mukana Helsingin avajaisissa.

 Avajaisissa nautittiin puna- ja valkoviiniä pariskunnan omistamalta Chateau Vignelaure -viinitilalta Provencesta.

Chateau Vignelaure siirtyi Sundströmin omistukseen 10 vuotta sitten.

 

Seuraa meitä somessa