Mistä tunnistaa antiikin?

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ*

Antiikkiesine on ainutlaatuinen hankinta, jolla on tunnearvon lisäksi kulttuurihistoriallista arvoa. Antiikkiesinettä ostettaessa kannattaa kiinnittää huomio erityisesti esineen aitouteen sekä hintaan.

Antiikin ostaminen ja myyminen on niin yleistä, että termi “antiikki” vilahtelee myyntipaikoissa kirpputoreista internetiin. Antiikki pysyy muodissa, eikä ihme – jos esine on ollut olemassa niin kauan, että sitä nimitetään antiikiksi, voi sen laatuun luottaa.

Antiikilla tarkoitetaan yleisesti vanhoja esineitä, esimerkiksi huonekaluja ja käyttöesineitä. Siihen, lasketaanko esine antiikiksi, vaikuttaa suuresti maantieteellinen sijainti sekä kulttuurin ikä: mitä nuorempi kulttuuri, sitä vähemmän vuosia antiikkiesineen statukseen vaaditaan. Yleisesti ottaen antiikiksi lasketaan yli sata vuotta vanhat esineet.

Antiikki käsittää monia tyylisuuntia, kuten barokin, rokokoon ja art decon. Antiikkiesineet ovat pääosin lähtöisin ajalta, jolloin ne on tehty alusta loppuun käsityönä. Periaatteessa mistä tahansa yli sata vuotta säilyneestä esineestä voi tulla antiikkia, mutta myös esineen kulttuurihistoriallisella arvolla ja harvinaisuudella on painoarvoa.

Tunnista antiikkiesineen aitous

Antiikkiesineet päätyvät omistajalleen usein perintönä, mikä lisää esineen tunnearvoa. Jos antiikkiesineen haluaa myydä, kannattaa pyytää hinta-arviota esimerkiksi antiikkikauppiaalta. Aitouden ja rahallisen arvon varmistuttua on järkevää ennen myyntipäätöksen tekemistä selvittää myös paras myyntiajankohta.

Koska antiikkiesineet ovat lähtökohtaisesti suosittuja, voi antiikkimarkkinoilla tulla vastaan myös väärennöksiä. Väärennökset voivat olla niin taitavasti tehtyjä, että niiden tunnistaminen vaatii asiantuntijan apua. Asiantuntija arvioi muun muassa esineen valmistustekniikkaa ja materiaalin koostumusta, jotka paljastavat lopulta huolellakin tehdyn väärennöksen.

Moni tekijä vaikuttaa antiikkiesineen hintaan

Kun olet antiikkiostoksilla, kiinnitä huomiosi paitsi antiikkiesineen aitouteen – joka myyjän tulee pystyä osoittamaan – myös esineen kuntoon. Haju-, näkö- ja tuntoaisti auttavat selvittämään esineen iän ja laadun: esimerkiksi verhoillusta huonekalusta on helppo havaita mahdolliset kosteusvauriot.

Keräilijöitä viehättää antiikissa erityisesti antiikkiesineiden ainutlaatuisuus. Antiikkiesineet ovat yleensä todella uniikkeja, sillä usein niistä on jäljellä enää muutama tai vain yksi ainoa kappale. Tämä näkyy antiikkiesineiden hinnassa: mitä vanhempi ja harvinaisempi esine on kyseessä, sitä suurempi hintalappu sillä on.

Antiikkiesineiden hintoihin vaikuttaa myös kysynnän määrä: jos kyseessä on niin sanottu muotituote, hintalapussa on enemmän nollia. Hintaa nostaa myös mahdollinen signeeraus, jonka tekijä on esineeseen tehnyt. Kun harkitset antiikkiesineen ostamista, voit etsiä tietoa vastaavien esineiden hinnoista esimerkiksi huutokauppaluetteloista ja antiikkiliikkeistä. Mikäli antiikkiesineiden rahoitus mietityttää, kannattaa harkita kulutusluottoa ja nostaa lainaa turvallisesti ja vastuullisesti.

Harkitse antiikkiesineen ostoa ja nosta lainaa tarpeesi mukaan

Kuten kalliimpaa ostosta tehtäessä yleensäkin, myös antiikkiesinettä hankittaessa kannattaa ostosta harkita tarkkaan. Antiikkihankintaa kannattaa miettiä myös pitkällä tähtäimellä: miellyttääkö esine silmää vielä vuodenkin päästä? Antiikkiesineet edustavat kierrättämistä parhaimmillaan, mutta ostopäätöstä ei kannata tehdä hetken mielijohteesta.

Arvokkaan antiikkiesineen ostoprosessissa suurimmaksi esteeksi voi muodostua raha, sillä aidot antiikkiesineet saattavat olla hintavia. Tällöin antiikkiesineiden ostamista varten nostettu kulutusluotto voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Mikäli tarvitset lainaa antiikkiostostasi varten, voit löytää edullisen lainan Sortterin lainavertailun avulla. Sortter vertailee lainatarjouksia, jotta voit valita itsellesi edullisimman lainan. Lainojen kilpailuttaminen ei edellytä luoton ottamista, mutta lainan nostaminen hankintaasi varten onnistuu nopeasti ja helposti.

Tutustu siis kotimaiseen ja vastuulliseen lainavertailupalvelu Sortteriin ja löydä itsellesi edullisin lainatarjous – vaikkapa antiikkiostosta varten.

Seuraa meitä somessa