Pidä huolta sisäilmasta vaihtamalla suodattimet säännöllisesti

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ*

Ihminen viettää suurimman osan päivästä sisällä. Ei ole yhdentekevää, millaisessa sisäilmassa tuo aika vietetään. Sisäilman epäpuhtaudet saattavat aiheuttaa monenlaisia häiritseviä oireita ja pahentaa allergiaoireita ja keuhkosairauksia. Huono sisäilma heikentää viihtyvyyttä ja sen aiheuttamat vaivat lisäävät sairauspoissaoloja.

Raskas ja tunkkainen ilma on merkki siitä, että ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Ilma ei vaihdu riittävän hyvin, joten epäpuhtaudet pyörivät talossa ja saattavat aiheuttaa ikäviä oireita. Ensisijainen keino ilmanlaadun parantamiseen on ilmanvaihtojärjestelmän toimivuudesta huolehtiminen. Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus pitää tarkistaa ajoittain ja suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti.

Sisäilmasta on tärkeää pitää huolta niin kotona, työpaikalla, päiväkodissa kuin koulussa. Huono sisäilma heikentää viihtyvyyttä ja vaikuttaa sitä kautta negatiivisesti työtehoon ja oppimiseen. Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet kannattaa vaihtaa pari kertaa vuodessa, jotta niiden suodatusteho pysyy koko ajan hyvänä. Kun tarvitset uudet suodattimet, käänny Suodatinmestareiden puoleen. Suodatinmestareilta saat ilmansuodattimet sekä kotien, taloyhtiöiden että teollisuuden tarpeisiin.

Huono sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia

Huonosta sisäilmasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen home ja kosteusvauriot. Huono sisäilma ei kuitenkaan aina johdu homeesta. Ilma saattaa olla huonoa monien muidenkin epäpuhtauksien vuoksi. Ulkoa kulkeutuu sisälle esimerkiksi liikenteen päästöjä ja allergeeneja, kuten siitepölyä. Pölyä irtoaa myös sisällä olevista tekstiileistä.

Nämä epäpuhtaudet kulkeutuvat kehoon hengityksen, ihon ja limakalvojen kautta ja saattavat aiheuttaa erilaisia oireita, kuten limakalvojen ärsytystä, päänsärkyä sekä iho- ja silmäoireita. Huono sisäilma voi aiheuttaa myös kognitiivisia oireita, esimerkiksi keskittymiskyvyttömyyttä. Oireet ovat yksilöllisiä. Kaikille ei tule oireita ja jos niitä tulee, voivat ne olla hyvin erilaisia eri ihmisillä. Oireisiin vaikuttaa toki myös altisteen laatu ja altistumisajan pituus.

Myös huoneiston lämpötila ja kosteus vaikuttaa viihtyvyyteen. Etenkin liiallinen kuumuus tekee olosta epämiellyttävän ja väsyneen. Kun ilmanvaihto toimii kunnolla, peseytymisestä, ruoanlaitosta ja pyykinpesusta tuleva kosteus poistuu tehokkaasti. Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä pitää myös hiilidioksiditason riittävän matalana. Tämä on todella tärkeää, sillä alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä.

Hyvä sisäilma tuo sekä terveydellisiä että taloudellisia hyötyjä

Yleensä sisäilma on hyvä, jos siihen ei tule kiinnittäneeksi sen kummemmin huomiota. Tyypillisesti sisäilmaan kiinnittää huomiota vasta sitten, kun siinä havaitsee jotain ongelmia, kuten tunkkaisuutta. Hyvän sisäilman vaikutukset tuntuvat kuitenkin kehossa ja mielessä pitkällä aikavälillä. Hyvää sisäilmaa on helppo hengittää. Siinä ei ole epämiellyttäviä hajuja eikä tunkkaisuutta. Kun ilmanvaihto toimii hyvin, esimerkiksi ruuanlaitosta tulevat hajut eivät jää seisomaan asuntoon pitkäksi aikaa.

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen positiivisella tavalla. Sisäilma on hyvää, jos tilassa oleskelevat ihmiset ovat siihen tyytyväisiä, eikä heille tule siitä oireita. Hyvästä sisäilmasta saadaan terveydellisten hyötyjen lisäksi myös paljon taloudellista hyötyä. Asuntojen arvo säilyy ja asunnot voivat mennä paremmin kaupaksi, kun sisäilmassa ei ole ongelmia. Työpaikoilla työntekijät viihtyvät paremmin ja pysyvät terveenä, mikä voi vähentää sairauspoissaoloja. Sairastavuuden väheneminen hyödyttää koko yhteiskuntaa. Myös asiakkaat viihtyvät tiloissa, joissa on helppo hengittää.

Mitä voi tehdä sisäilman parantamiseksi?

Laadukas sisäilma on erittäin tärkeä asia, jolla on monenlaisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Huonolla sisäilmalla on negatiivisia vaikutuksia sekä terveyteen, viihtyvyyteen että talouteen. Sisäilma saadaan pidettyä laadukkaana, kun siitä pidetään huolta säännöllisesti.

Vaihda ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet

Ilmanvaihtojärjestelmästä täytyy pitää huolta, jotta ilmanlaatu pysyy hyvänä. Ilmanvaihtokoneen suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti, jotta järjestelmä toimii kunnolla. Suodattimet on hyvä vaihtaa kuuden kuukauden välein. Niihin kertyy ulkoa tulevia epäpuhtauksia, kuten liikenteen päästöjä ja siitepölyä. Pölyä ja likaa täynnä oleva suodatin ei toimi tehokkaasti, joten siitä ei ole hyötyä. Päinvastoin se voi jopa tehdä ilmasta entistä tunkkaisempaa.

Kaikissa taloissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa. Raitis- ja tuloilmaventtiileissä on kuitenkin suodattimet, jotka pitää vaihtaa säännöllisesti. Taloyhtiössä suodattimien vaihto kuuluu taloyhtiölle. Kaikkien huoneistojen suodattimet kannattaa vaihtaa samanaikaisesti, jotta koko rakennuksen ilmanvaihto toimii varmasti oikein.

Siivoa säännöllisesti

Riittävä säännöllinen siivoaminen on tärkeää, sillä siivoamalla saadaan pölyt pinnoilta pois. Imurin suodatin on myös hyvä välillä puhdistaa ja vaihtaa.

Aseta sisälämpötila sopivaksi

Lämpötila pitäisi pyrkiä asettamaan sopivaksi - ei liian kylmäksi tai kuumaksi. Sopiva sisälämpötila on 18-22 astetta. Se on tavallisesti hyvä lämpötila sisäilman sekä energiankulutuksen kannalta.

Kostuta kuivaa ilmaa

Talvella sisäilma saattaa tuntua kuivalta. Liiallinen kuivuus voi saada esimerkiksi allergikot oireilemaan. Kuivuutta voi helpottaa ilmankostuttimella. Kostuttimet eivät kuitenkaan tee hyvää talon rakenteille pitkään käytettynä, eli ilmaa ei kannata kostuttaa myöskään liikaa.

Kiinnitä huomiota materiaalipäästöihin

Sisätilojen uusista materiaaleista ja kalusteista haihtuu yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireilua. Siksi remontoidessa tai uutta taloa rakentaessa kannattaa valita vähäpäästöisiä materiaaleja. M1-merkintä tarkoittaa sitä, että materiaalit ovat tutkitusti vähäpäästöisiä. Huolehdi myös siitä, että työmaalla noudatetaan hyviä rakennustapoja. Esimerkiksi muovimattoa ei pidä asentaa liian kostealle alustalle, sillä silloin alusta ei pääse kuivumaan ja matosta voi vapautua päästöjä sisäilmaan.

Suodatinmestarit toimittaa suodattimet sekä kotitalouksiin, taloyhtiöille että teollisuuteen

Vuonna 2009 perustettu Suodatinmestarit Oy on sisäilman puhdistukseen ja ilmansuodattimiin erikoistunut yritys. Kangasalla toimiva yritys tunnetaan laadukkaista mutta edullisista tuotteista, ja sillä on tyytyväisiä ja pitkäaikaisia asiakkaita ympäri Suomea. Suodatinmestareiden laajasta valikoimasta löytyy suodattimia kotitalouksien, taloyhtiöiden sekä teollisuuden tarpeisiin; myös aktiivihiilisuodattimet, rasvasuodattimet ja HEPA-suodattimet.

Tavalliselle kuluttajalle ei välttämättä ole aivan selvää, millainen suodatin pitäisi hankkia. Suodatinmestareilta saat asiantuntevaa opastusta ongelmatilanteissa. Jos siis et tiedä, millainen suodatin pitäisi tilata tai et löydä etsimääsi verkkokaupasta, ota yhteyttä asiakaspalveluun. Kun oikeanlaiset tuotteet ovat löytyneet, ne postitetaan nopeasti. Tuotteet lähetetään asiakkaalle tavallisesti viimeistään tilausta seuraavana päivänä.

Seuraa meitä somessa