Antiikkimarkkinoiden maailma vie mukanaan

*KAUPALLINEN YHTEISTYÖ*

Antiikkimarkkinat ovat loistava paikka etsiä harvinaisia ja arvokkaita esineitä. Erilaisia markkinoita järjestetään ympäri vuoden kaikkialla Suomessa. Antiikkilöytöjä voi tehdä myös verkossa. Monet keräilijät seuraavat markkinoita huolellisesti ja kauppaavat kohteita, joilla on erityinen historiallinen tai esteettinen arvo. Näiden ammattilaisten seuraaminen kannattaa, sillä se auttaa tekemään hyviä löytöjä ja myös oppimaan uutta näiltä ammattilaisilta.

Markkinoiden seuraamiseen tarvitaan aikaa, tutkimustyötä ja paikallisen alan asiantuntemusta. Antiikkituotteet ovat aina uniikkeja, eikä samaa tuotetta tule välttämättä enää koskaan vastaan. Siksi löytöihin on hyvä tarttua. Antiikin ostamista voi rahoittaa säästöillä, lainalla (esimerkiksi Omalaina.fi) tai vaikkapa osamaksuja hyödyntäen. Antiikkimarkkinoita seuraamalla voi tutustua alan toimijoihin ja muodostaa uusia verkostoja esimerkiksi antiikkibloggaajien kesken.

Antiikkimaailman uudet tuulet

Antiikki on noussut kestävän kulutuksen kautta suosituksi tavaksi tutustua uudella tavalla kodin sisustukseen. Esimerkiksi viime aikoina suosioon noussut vanhojen huonekalujen kunnostaminen ja modernisointi on antiikkipiirejä seuraavalle jo tuttua puuhaa. Entisöinti on olennainen osa antiikkimaailmaa ja sen trendejä. Myös vintage-tyyli on saanut paljon huomiota viime vuosina niin pukeutumisen kuin kodinsisustuksenkin merkeissä. Vintagea on kaikki yli kaksikymmentä vuotta vanha. Tällä hetkellä siis jo vuonna 2003 valmistetut vaatteet tai muut tuotteet ovat vintagea, vaikka se uskomattomalta kuulostaakin.

Etsivä löytää

Uusien antiikkiesineiden löytäminen voi olla haastavaa, mutta se on myös erittäin palkitsevaa. Yksi tapa aloittaa etsintä on tutustua paikallisiin antiikkiliikkeisiin ja kirpputoreihin. Nämä liikkeet tarjoavat usein laajan valikoiman vanhoja esineitä, joista voi löytää aarteita. Myös netistä voi etsiä antiikkiesineitä: monet verkkokaupat tarjoavat laajan, kuratoidun valikoiman, josta löytyy esineitä monissa hintaluokissa. Jos haluaa löytää harvinaisempia antiikkiesineitä, kannattaa osallistua huutokauppoihin tai antikvariaattisille messuille.

Mistä ikinä unelmien antiikkia etsitäänkin, pitää muistaa tarkistaa tuotteen kunto ennen ostopäätöksen tekemistä. Jos jokin mietityttää, on aina hyvä kysyä asiantuntijan mielipide.

Omien antiikkiesineiden arviointi, huolto ja säilytys

Antiikkiesineiden arviointi, huolto ja säilytys on tärkeä osa niiden kunnossapitoa. Ennen antiikkiesineen ostamista on suositeltavaa tutustua esineeseen huolellisesti ja selvittää sen alkuperä ja historia. Jos mahdollista, kannattaa myös pyytää asiantuntijan lausunto esineen autenttisuudesta.

Kun antiikkiesine on ostettu, sen säilytystilassa tulisi olla ideaaliset olot. Tilan tulee olla ilmastoitu ja suojattu lialta ja pölyltä. Esineen tulee olla suojattu myös kosteudelta, joka voi haurastuttaa materiaaleja ja liimauksia. Myös tilan ilmankosteuden tulee olla mahdollisimman tasainen. Esineet tarvitsevat myös huoltoa. Siksi puupintojen kiillottaminen, metallin ruosteenpoisto ja saranoiden ja metallin öljyäminen ovat olennaisia esineen säilyttämiseksi hyvässä kunnossa. Kun esinettä on säilytetty oikein, sen myyminen voi olla taloudellisesti kannattavaa. Toisinaan harvinaisten antiikkiesineiden myyminen saattaa ylittää jopa uutiskynnyksen.

Antiikkimarkkinoiden seuraaminen ja kaupankäynti antiikilla saattaa olla hauskaa ja tuottoisaa. Tutustuminen alan trendeihin ja erilaisiin tyyleihin auttaa arvioimaan esineiden arvoa ja laatua. Kannattaa myös selvittää kohteen aikaisemmat hinnat ja tutkia markkinoita tarkemmin ennen ostamista tai myymistä.

Seuraa meitä somessa