Tiedätkö, mikä on Helsinki-Rokokoo? Katso vinkit, kuinka tunnistat antiikkikalusteiden tyylisuunnat ja tee löytöjä

*Kaupallinen yhteistyö: Sortter Oy*

Antiikkiesineitä jaotellaan pääsääntöisesti aikakausien ja tyylisuuntien mukaan. Moni tunnistaa rokokoon, kustavilaisen tyylin sekä jugendin. Harva kuitenkaan tietää, että myös vintage voi olla antiikkia.

Vintagea vai antiikkia? Vintage on häilyvä muotitermi, joka rantautui puhekieleen vuosikertaviineistä puhuttaessa. Yleisen määritelmän mukaan vintageksi lasketaan esineet, jotka ovat peräisin 1920-luvulta aina 1970-luvulle asti. Antiikiksi lasketaan Suomessa yli 100 vuotta vanhat esineet, joten vanhimpia vintage-esineitä voidaankin jo luokitella antiikiksi.

Arvokkaimmat antiikkiesineet voivat maksaa tuhansia euroja. Pankkipalveluja ja rahoitustuotteita vertailevan kotimaisen Sortterin avulla voit kilpailuttaa lainaa aina 60 000 euroon asti, kun olet ostamassa uutta antiikkiesinettä.

Perehdyimme antiikkiesineiden aikakausiin, jotka ovat vaikuttaneet eniten suomalaiseen käsityöläishistoriaan ja kulttuuriperintöön. Ota haltuun tyylisuunnat ja tee rahanarvoisia löytöjä.

Klassista antiikkia parhaimmillaan

Kolme antiikin tyylisuuntaa ovat vaikuttaneet eri aikakausilla sekä inspiroineet uusien tyylisuuntien kehittymistä. Nämä kolme tyylisuuntaa ovat: renessanssi, barokki ja rokokoo.

Renessanssin (n. 1420–1560) tyypilliset elementit olivat edustavuus ja mukavuus. Huonekalut muodostivat kokonaisuuden kodissa. Renessanssi jatkui Suomessa aina 1800-luvulle asti. Renessanssille tyypillisiä huonekaluja: suoria kaappeja ja pirttipöytiä, lisäksi ristikkojalusteisia pöytiä suosittiin. Pelien ympärillä oli tavallisesti hopeiset kehykset.

Barokin (n. 1600–1715) muotokielen tunnisti ylenpalttisesta koristelusta, muotojen liioittelusta ja mahtipontisuudesta. Huonekalujen mukavuus oli kuitenkin tärkeässä asemassa. Tyylisuunnan huonekalut tunnistaa mm. seuraavista piirteistä: tuolin selusta oli korkea ja kapea, istuimet olivat kovapehmustetut ja tuolin jalat olivat kierresorvatut. Lisäksi barokin aikana väreinä käytettiin paljon vihreää ja punaista.

Tyypillisiä huonekaluja barokin ajalta ovat: kristallikruunut, 2-ovinen vetolaatikollinen kaappi, pallojalat sekä kierteispylväät.

Rokokoo (n. 1730–1775) oli vastalause barokin maskuliiniselle ja mahtailevalle tyylille. Rokokoo edusti kaarevia linjoja ja luontoaiheisia koriste-elementtejä. Tyylisuunnalle tyypillisiä tunnusmerkkejä olivat simpukka, c- tai s-kirjainta muistuttavat ornamentit, ja kukka- tai lehtiornamentit. Väreinä käytettiin paljon vaaleita värisävyjä sekä pastellia, kuten helmenharmaata, hempeää vihreää, vaaleansinistä sekä roosaa.

Tyypillisiä rokokoo-huonekaluja: rokokoon aikana suuriruutuinen pellavapäällinen oli suosittu tuoleissa, lisäksi suosittiin pieniä pöytiä ja mahonkipiironkeja.

Kustavilaisuus jäi suomalaiseen muotokieleen

Uusklassismi (n. 1775–1830) syntyi alun perin Ranskassa ja sen vaiheita ovat mm. suomalaisten käsityöläishistoriaan vahvasti jäänyt kustavilainen tyyli. Uusklassismin ominaispiirteitä olivat rokokoon kaltainen siro muotokieli.

Kustavilaisuus yksinkertaisti ja suoralinjaisti huonekalujen muotoa. Tyylisuunta näkyy suomalaisten suosimissa huonekaluissa aina 1800-luvulle asti. Tunnusomaista kustavilaisella tyylille oli tehdä rihlauskoristelu kaappien oviin sekä erilaisten yksinkertaisten ornamenttien käyttö. Lisäksi monet huonekalut maalattiin rokokoon tapaan helmenharmaaksi tai pastellisävyin.

Aikakaudelle tyypillisiä huonekaluja: yleisin kustavilaistyylinen kaluste oli pinnatuoli sekä pinnaselkäiset sohvat. Tunnusomaisia piirteitä ovat myös kirjoituslipasto korkeilla ja hoikilla jaloilla, kulmakaappi ja kampaus- ja ompelupöydät. Pöytien päällisissä käytettiin usein marmoria. Lisäksi puuosat oli tavallisesti kullattu tai maalattu vaaleiksi, ja kangaspäällisissä raitakuosin käyttö oli tavallista.

Helsinki-rokokoo syntyi kertaustyylien ansiosta

Kertaustyylien aikakautena (n. 1830–1900) aiempia historiallisia tyylisuuntia otettiin uudelleen käyttöön, mutta käsityön sijaan niitä tuotettiin tehtailla.

Uusrokokoo tuli Suomeen 1840-luvulla Pietarista. Uusrokokoota kutsuttiin ensin venäläiseksi rokokooksi. Myöhemmin puuseppien Helsingissä valmistamista uusrokokoohuonekaluista alettiin puhua Helsinki-rokokoona. Tyylillisesti Helsinki-rokokoo oli hillitty, ja kalusteiden valmistamisessa käytettiin lähinnä kotimaisia puulajeja. Puut käsiteltiin ensin petsaamalla tummaksi ja sen jälkeen joko kiillottamalla tai lakkaamalla.

Mistä huonekalut tunnistaa? Kertaustyylien aikana tuoliin saatiin lisämukavuutta lisäämällä kierrejousitus istuimeen. Lisäksi istuinten verhoilusta saatiin kiinteämpi teknisellä toteuttamisella. Näin tunnistat onko huonekalu rokokoon vai uusrokokoon tyylisuuntaa.

Jugend on suomalaisen designin selkäranka

Jugend (1890–1915) siirsi ajatukset takaisin käsityöläisyyteen ja uniikkeihin huonekaluihin, ja se syntyi vastalauseena massatuotantoon. Jugendin tyylisuunnan ydin perustuu mm. taiteeseen, käsityöhön, toimivuuteen ja pelkistettyihin linjoihin. Värimaailmaltaan jugend oli tummaa ja ornamentit olivat lähtökohtaisesti eläin- tai luontoaiheisia.

Jugend oli Suomessa ensimmäinen omintakeinen design-tyyli, joka muodostaa suomalaisen designin selkärangan. Suomalaiselle jugendille ominaisia ovat jykevät geometriset muodot ja kansallinen ornamentiikka, mm: oravat, karhut, männynkävyt sekä kuusenhavut. Suomalainen jugend säilyi kalusteiden valmistuksessa aina 30-luvulle asti.

Mistä tunnistaa? Jugend-kalusteet tunnistaa tavallisesti kaarevista muodoista sekä kukka-aiheista. Pöydänjalat sekä tuolien selkänojat kaartuvat yleensä ulospäin. Suorat linjat eivät ole tyypillisiä tyylisuunnalle.

Tunnista tyylisuunnat ja tee löytöjä

Suomen kesä on oivallinen aika kiertää kirpputoreja ja huutokauppoja – tai selata nettikirpputoreja mökin laiturilla.

Kilpailutat nopeasti ja helposti vakuudettoman lainan kotimaisen Sortterin vertailupalvelussa uusia ostoksiasi varten. Kilpailuttaminen on aina ilmaista ja se voi tuoda sinulle rahanarvoisia säästöjä. Täyttämällä yhden hakemuksen voit saada jopa kymmeniä lainatarjouksia yhteistyöpankeiltamme.

Sortter vertailee lainanantajien tekemiä lainatarjouksia ja järjestää ne todellisen vuosikoron mukaan. Näin voit helposti vertailla eri suuruisia lainatarjouksia eri laina-ajoilla, ja näet mikä lainatarjouksista on sinulle edullisin.

Lainan kilpailuttamiseen menee aikaa vain noin 5 minuuttia, ja voit saada ensimmäiset lainatarjoukset heti. Kun olet löytänyt sopivan lainatarjouksen, voit allekirjoittaa sopimuksen pankin kanssa verkkopankkitunnuksilla. Laina maksetaan tilillesi jopa saman päivän aikana.

Tutustu Sortterin vertailupalveluun ja kilpailuta lainasi.


 

Seuraa meitä somessa